Про проведення Всесвітнього та Європейського тижня імунізації 24-30 квітня 2024 року.

За ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній тиждень імунізації, який має на меті привернути увагу до колективних дій, необхідних для захисту людей від інфекційних хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцинації. Також щороку в Європейському регіоні ВООЗ відзначається Європейський тиждень імунізації (ЄТІ), спрямований на просування вакцинації як ключового інструменту профілактики захворювань і збереження життів.

Чим же небезпечні інфекційні захворювання та який найбезпечніший та найпростіший спосіб профілактики деяких таких захворювань?

Поговоримо про окремі інфекційні захворювання, що керуються засобами імунопрофілактики: чим вони небезпечні для здоров’я та як запобігти даним захворюванням за допомогою імунізації.

Туберкульоз - залишається найпоширенішою у світі інфекційною хворобою і посідає перше місце за смертністю людей від інфекцій. Щорічно захворює на туберкульоз у світі близько 10 млн. людей, із них 3 млн. помирають. До цього часу реєструються випадки мультирезистентного туберкульозу, ліків від якого не існує. Основним шляхом зараження туберкульозу є аерогенний, тобто через краплі повітря, що хворий виділяє при кашлі, чханні і розмові. За добу хворий легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн. бактерій туберкульозу. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб. Основними симптомами захворювання є:кашель більше 2-х тижнів, підвищена температура тіла більше 7 днів, задишка, біль в області грудної клітини, постійна слабкість, підвищена пітливість (особливо вночі) безпричинна втрата ваги. Складне соціально-економічне становище України, війна, велика кількість людей, які не можуть повноцінно харчуватись, стреси, соціальна невлаштованість – все це істотно підвищує ризик зараження і розвитку туберкульозу. Лікування туберкульозу – багатовартісне, потребує багато часу та певних умов (умови проживання, харчування тощо).

Щеплення проти туберкульозу проводять на 3-5-й день життя дитини. Якщо з будь-яких причин дитина не була щеплена у пологовому будинку, вакцинацію можна отримати до 18-річного віку після проведення туберкулінодіагностики (при негативній пробі Манту).

Гепатит В - це вірусна інфекція, що вражає печінку і може викликати як гостру, так і хронічну форми хвороби. Вірус передається контактом із кров'ю або іншими рідинами організму інфікованої людини (сім’яною, вагінальною), що особливо актуально в умовах війни. Крім того, інфікування може статися під час медичних процедур, нанесення татуювань або використання лез для гоління або подібних предметів, заражених інфікованою кров'ю. У деяких людей хвороба протікає гостро з симптомами, що тривають кілька тижнів. Вони включають пожовтіння шкіри і очей, потемніння сечі, надмірну втому, нудоту, блювання і біль у животі. Хронічні інфекції розвиваються у 80%-90% дітей грудного віку, інфікованих гепатитом В протягом першого року життя, і у 30%-50% дітей, інфікованих гепатитом В до досягнення 6 років. Внаслідок хронічної інфекції гепатиту В може розвинутись цироз та рак печінки, Інфікування вірусом гепатиту В можна попередити за допомогою сучасної, безпечної та ефективної вакцини.

Графік проведення щеплень проти гепатиту В складає комплекс із 3-х доз: 1-й день життя (відразу після народження), в 2 місяці та в 6 місяців. Можливо поєднувати щеплення проти гепатиту В з іншими щепленнями (в складі комбінованих вакцин – вакцина гексаксим, інфанрікс-гекса) в 2, 4, 6 місяців з проведенням ревакцинації у 18 місяців. При порушенні Календаря щеплень розпочинати вакцинацію можна у віці до 14 років у дозі 0,5мл, старше 14 років та дорослим – доза становить 1,0мл.

Кашлюк – гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, має циклічний затяжний перебіг, характерним симптомом якого є спазматичний нападоподібний кашель. Захворювання починається поступово – з сухого кашлю при нормальній температурі, у подальшому кашель посилюється. Через 1-2 тижні (у немовлят – 2-3 дні) кашель стає спазматичним: обличчя червоніє, потім синіє, все тіло напружується, із очей течуть сльози. Ускладнення – пневмонія, гострий ларингіт із стенозом гортані, бронхіоліти, енцефалопатії, судоми, крововиливи у головний мозок, зупинка дихання, носові кровотечі, пупкова та пахова грижа.

Щеплення проводиться комплексною вакциною (АКДП – кашлюк, дифтерія, правець), можлива комбінація з ІПВ (пентаксим), гепатитом В (гексаксим) у віці 2, 4, 6 місяців та ревакцинацією у віці 18 місяців. При порушенні Календаря щеплень дитина у віці до 6 років має отримати 4 дози: 3 дози з інтервалом між щепленнями 1 місяць та 4-ту дозу – через 6 місяців після закінченого вакцинального комплексу. За бажанням, дитина може отримати наступну ревакцинацію проти кашлюку у віці 6 років з ацелюлярним кашлюковим компонентом.

Дифтерія – передається повітряно-крапельним шляхом та призводить до запалення переважно слизових оболонок ротоглотки, загальною інтоксикацією й ураженням серцево-судинної та нервової систем. Серед основних симптомів – біль у горлі, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдаликах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї. Ускладнення: блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефтир, легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Щеплення проводиться комплексною вакциною (АКДП – кашлюк, дифтерія, правець), можлива комбінація з ІПВ (пентаксим), гепатитом В (гексаксим) у віці 2, 4, 6 місяців та І ревакцинацією у віці 18 місяців. Наступна ІІ ревакцинація проводиться у віці 6 років вакциною АДП (анатоксин дифтерійно-правцевий), та надалі кожні 10 років вакциною АДП-м – з 16 років кожні 10 років. При порушенні Календаря щеплень дитина у віці до 6 років має отримати 4 дози: 3 дози з інтервалом між щепленнями 1 місяць та 4-ту дозу – через 6 місяців після закінченого вакцинального комплексу. Якщо дитина не була щеплена до 6-ти річного віку, вона повинна отримати вакцинальний комплекс із 3-х доз: 2 дози з інтервалом 1 місяць та 3-ю дозу через 6-9 місяців, в залежності від виду вакцини, та надалі кожні 10 років.

Правець – це захворювання, яке вражає центральну нервову систему та проявляється через судоми на тлі постійного напруження скелетних м’язів. Хвороба передається при контакті зі спорами бактерій, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин: потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмуванні гострими предметами, уламками деревини. Симптоми: стиснення щелеп, м’язові спазми, болісна напруга у всьому тілі, головний біль, проблеми з ковтанням, лихоманка та надмірне потовиділення, ламкість кісток, ускладнення дихання. При наявності відповідного лікування смертність становить від 10 до 70% (в залежності від стану пацієнта та періоду початку лікування).

Щеплення проводиться комплексною вакциною (АКДП – кашлюк, дифтерія, правець), можлива комбінація з ІПВ (пентаксим), гепатитом В (гексаксим) у віці 2, 4, 6 місяців та І ревакцинацією у віці 18 місяців. Наступна ІІ ревакцинація проводиться у віці 6 років вакциною АДП (анатоксин дифтерійно-правцевий), та надалі кожні 10 років вакциною АДП-м – з 16 років кожні 10 років. При порушенні Календаря щеплень дитина у віці до 6 років має отримати 4 дози: 3 дози з інтервалом між щепленнями 1 місяць та 4-ту дозу – через 6 місяців після закінченого вакцинального комплексу. Якщо дитина не була щеплена до 6-ти річного віку, вона повинна отримати вакцинальний комплекс із 3-х доз: 2 дози з інтервалом 1 місяць та 3-ю дозу через 6-9 місяців, в залежності від виду вакцини, та надалі кожні 10 років. Слід наголосити, що особа з порушенням Календаря щеплень при отриманні травми обов’язково має отримати екстрену профілактику правцю, яка не враховується як планове профілактичне щеплення.

Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду. Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, виникненням паралічів, хвороба може призвести до смерті. Симптоми: грипоподібні – лихоманка, головний біль, біль у животі і горлі, нудота і блювання; рухові розлади – сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. На сьогодне не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.

Вакцинальний комплекс в Україні складається із 6-ти доз: в 2, 4, 6 місяців та ревакцинаціями у 18 місяців, 6 та 14 років. Перші 2 щеплення проводять інактивованою поліомієлітною вакциною, всі інші – живою оральною поліомієлітною вакциною. У випадку протипоказів до щеплення живою вакциною дитина може отримати комплекс із 4-х доз вакциною ІПВ у: 2, 4, 6 місяців та ревакцинацією у 18 місяців. Для створення мінімального достатнього рівня імунітету проти поліомієліту дитина до 18 років повинна отримати не менше 4 доз вакцини – 3 щеплення з інтервалом 1 місяць та ревакцинацією через 6 місяців після останнього щеплення.

Кір - гостре інфекційне, надзвичайно заразне захворювання, яке викликається вірусом кору та проявляється гарячковою реакцією, катаральними явищами, висипкою на шкірних покровах, на слизових оболонках щік у вигляді плям. Вірус передається повітрям з краплинами виділень з дихальних шляхів носа чи при кашлі. Початок захворювання гострий. У хворих з'являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон'юнктивіту. . Перші елементи висипу з'являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. У хворих частий пульс, низький тиск. Обличчя стає одутим, сльозяться очі, продовжуються виділення з носа. Висипка тримається протягом 3-4 днів, а потім зникає у тому ж порядку, що і з’явилася, залишаючи за собою пігментовані плями ділянками. Ускладнення: ларингіт, ларинготрахеїт, пневмонія, абсцес легень, гнійний отит, може погіршуватися слух, спостерігатися розумова відсталість, енцефаліт, гострий склерозуючий паненцефаліт (може розвинутись на протязі до 7 років після перенесеного захворювання, завжди закінчується смертю), виразкове ураження слизової оболонки рота, шлунка та кишечнику. Дуже небезпечний кір для вагітних жінок, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку дитини.

В Україні використовується комплексна вакцина проти кору, епідемічного паротиту та краснухи – КПК. Вакцинальний статус складається з 2- доз вакцини у віці 12 місяців (1 рік) та 6 років. При порушенні Календаря щеплень вакцинацію проти кору, епідемічного паротиту та краснухи можна розпочинати у любому віці, з інтервалом між щепленнями дітям старше 6 років не менше 1 місяць. У деяких країнах 2 дози вакцини КПК діти отримують у віці від 1 до 2 років.

Краснуха (червоничка, багряниця) – гостре вірусне захворювання, характеризується явищами помірної загальної інтоксикації, збільшенням потиличних і шийних лімфатичних вузлів, появою висипки на шкірі й ураженням плоду у перехворілих вагітних. У разі зараження жінок, особливо у перші місяці вагітності, можливі викидні, народження мертвого плоду або дітей з вродженими вадами розвитку. Симптоми: субфебрильне підвищення температури тіла, нездужання, нежить, покашлювання, катаральний кон’юктивіт. Типовим раннім симптомом краснухи є збільшення задньошийних, потиличних, білявушних та інших лімфатичних вузлів. Висип з’являється на обличчі, шиї, поширюється протягом кількох годин по всьому тілу. Переважна локалізація висипу – розгинальні поверхні кінцівок, спина, сідниці. У деяких хворих одночасно з висипом на слизових оболонках зіва та м’якого піднебіння з’являється дрібноплямиста енантема.

Епідемічний паротит – інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, через безпосередній контакт, або посередньо через контакт з інфікованим матеріалом (кров, слина, сеча) чи інфікованими предметами (предмети побуту). Клінічні прояви: у 20-30% випадків перебіг є безсимптомним, в інших випадках проявляються грипоподібні симптоми, біль і набряк слинних залоз, поступово набряк охоплює навколишні тканини (скроневі ділянки, ділянки виличної дуги, шиї). Відмічається зниження виділення слини, біль слинної залози, утруднене жування, ковтання та відкривання рота, лихоманка. Ускладнення: менінгіт, орхоепідициміт (зустрічається у 30-40% хлопчиків, може призвести до безпіддя), оофорит (зустрічається у дівчаток після статевого дозрівання, симптоми схожі на гострий апендицит), панкреатит, рідко можливий гепатит, мастит, нефрит.

Гемофільна інфекція - гостра інфекційна хвороба, характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних вогнищ (гнояків) у різних органах. Джерелом і резервуаром інфекції є тільки людина. Механізм передачі — повітряно-крапельний. Збудник локалізується на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів, поширюється по навколишнім тканинам, обумовлюючи розвиток синуситів, отитів, бронхітів, пневмоній, запалення підшкірно-жирової клітковини, або шляхом гематогенної дисемінації уражає суглоби та інші органи, перебігаючи на кшталт сепсису. Гемофільна паличка типу b є однією з найчастіших причин генералізованої інфекції (бактеріємії) у дітей, у половини з них розвивається гнійний менінгіт, досить часто (15-20 %) пневмонія і рідше інші вогнищеві ураження. Гнійний менінгіт спостерігають переважно у дітей від 9 місяців до 4 років (для даної вікової групи це найчастіша причина менінгітів). Захворювання розвивається гостро, іноді з симптомів ГРЗ, потім швидко розвивається клінічна симптоматика, характерна для бактеріальних менінгітів. Іноді менінгіальний синдром поєднується з іншими проявами гемофільної інфекції (гнійний артрит, запалення надгортанника, целюліти). Захворювання перебігає тяжко і нерідко закінчується летально (близько 10-15 % випадків). Гемофільна пневмонія є другою за частотою серед всіх бактеріальних пневмоній у дітей, дуже часто (до 70 %) супроводжується гнійним плевритом, може ускладнюватися гнійним перикардитом, середнім отитом. Гемофільний сепсис частіше розвивається у дітей 6-12 міс, схильних до цього захворювання. Перебігає бурхливо, нерідко як блискавичний, з септичним шоком і швидкою загибеллю хворого. Запалення надгортанника (епіглотит) є дуже тяжкою формою гемофільної інфекції, в більшості випадків (близько 90 %) супроводжується бактеріємією. Починається гостро, характеризується швидким підйомом температури тіла, вираженою загальною інтоксикацією і картиною швидко прогресуючого крупа, який може привести до загибелі дитини від асфіксії (повна непрохідність дихальних шляхів або зупинка дихання). Гнійні артрити є наслідком гематогенного заносу гемофільної палички, нерідко супроводжуються остеомієлітом.

Щеплення проводиться у віці 2 та 4 місяці, з ревакцинацією у 12 місяців. Можлива комбінація в складі комплексних вакцин (гексаксим, пента-хіб), відповідно можна використовувати графік вакцинації у 2, 4, 6 місяців з ревакцинацією у 18 місяців. Діти віком від 1 до 5 років, які з будь-яких причин не отримали щеплення у віці до 1 року, щеплюються одноразово.

Проведення профілактичних щеплень – найпростіший та найдієвіший спосіб профілактики інфекційних захворювань, що керуються засобами імунопрофілактики, особливо у військовий час.

Календар профілактичних щеплень в Україні (далі - Календар) - нормативно-правовий акт центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, яким встановлюються перелік обов'язкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення.

Календар профілактичних щеплень на сьогоднішній день включає в себе щеплення проти 10 інфекційних захворювань, хоча в більшості європейських країн обов’язковими є щеплення проти 12-15 хвороб:

  • туберкульозу
  • гепатиту В
  • кашлюку
  • дифтерії
  • правцю
  • поліомієліту
  • кору
  • краснухи
  • епідемічного паротиту
  • гемофільної інфекції.

В окремих країнах до Календаря включені щеплення проти ротавірусних ентеритів, пневмококової та менінгококової інфекцій. Періодично проводиться перегляд Календаря та при необхідності вносяться зміни до нього.

Не будьте байдужими до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей, скористайтеся захистом за допомогою профілактичних щеплень. Звертайтеся за допомогою до свого сімейного лікаря та будьте здоровими!

Поділитися:
Дивитись більше:
23.04.2024

 

За ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній...

11.12.2023

15 грудня 2023р. о 16:00 у актовому залі КП «Козятинський МЦ ПМСД» відбудеться засідання - консультація з...

21.08.2023

З величезною шаною та повагою до наших воїнів колективом Козятинської сімейної медицини були зібрані кошти та...

Адреса:
22100, Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75
Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75:
GPS: 49.730463173275, 28.837402760983
Графік роботи:
ПН_ПТ 8-18
СБ 8-13 НД 9-12

Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75

Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75