Цьогоріч очікується черговий спалах кору!

Кір – одна з найбільш заразних інфекцій у світі, яка часто має тяжкий перебіг із розвитком ускладнень, передається повітряно-крапельним шляхом. Із 10 невакцинованих осіб, які контактували з хворим. 9 хворіють. Захворювання починається з високої температури, загальної інтоксикації та нездужання, з явищами запального характеру - біль у горлі, кон’юнктивіт, рясною висипкою. Навіть неускладнений кір перебігає досить важко. Агресивна поведінка вірусу призводить до значного зниження імунітету. В період уявного одужання часто приєднується вторинна інфекція, що викликає загрозливі ускладнення: гнійні отити, пневмонії, менінго-паненцефаліти. Згідно офіційних даних Всесвітньої організації охорони здоров’я із тисячі хворих на кір - одна людина помирає. Специфічного лікування проти кору не існує. У 2018-2019 роках Україна пережила черговий спалах кору, Вінниччина теж мала високі показники захворюваності та смертельні випадки. Козятинський район не був виключенням. Так у 2018 році було зареєстровано 109 випадків захворювання на кір, з них 45 дітей; у 2019 році – 230, з них 98 дітей, у 2020 році – 2.

Низькі рівні охоплення щепленнями призводять до циклічних спалаху кору - кожні 5-6 років. За останні роки серед дитячого населення області, в т.ч. наших громад, накопичився досить суттєвий прошарок дітей, які за різних причин не отримали своєчасну вакцинацію згідно Календаря профілактичних щеплень, в тому числі проти кору. Для недопущення спалаху та розповсюдження кору на території України 17 липня стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації. Її метою є до вакцинувати проти кору всіх не щеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК, та забезпечити умови, щоб усі діти вчасно отримували такі щеплення. Для колективного імунітету необхідно щоб 95% населення були вакцинованими, у наших громадах середній показник становить 40-45%.

Звертаємося до Вас з проханням звернутися до сімейного лікаря і перевірити вакцинальний статус своєї дитини. Якщо, за будь-яких причин, Ваша дитина пропустила чергову дозу вакцинації (у 12 місяців та 6 років), обов’язково надолужте це. Незважаючи на важкі часи, всі діти до 18-ти років, які не були щеплені до початку нового навчального року, повинні отримати дві дози вакцини (з інтервалом у мінімум місяць). Не довіряйте фейковій інформації з невідомих джерел про небезпечність вакцин і недоцільність проведення щеплень! Всі вакцини в Україні безпечні, зареєстровані, схвалені до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міністерством охорони здоров’я України. Вакцина КПК захистить Вашу дитину не тільки від кору, а й від епідемічного паротиту та краснухи.

Важливо, хронічні захворювання не є протипоказом до вакцинації. Діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби в них значно вищий.

Не відкладайте здоров’я своїх дітей на завтра, провакцинуйте їх вже сьогодні!

Завідувач відділенням епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань - Інна ПРОЦЬ

Поділитися:
Дивитись більше:
23.04.2024

 

За ініціативою ВООЗ в усіх країнах світу в останній тиждень квітня відзначається Всесвітній...

11.12.2023

15 грудня 2023р. о 16:00 у актовому залі КП «Козятинський МЦ ПМСД» відбудеться засідання - консультація з...

21.08.2023

З величезною шаною та повагою до наших воїнів колективом Козятинської сімейної медицини були зібрані кошти та...

Адреса:
22100, Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75
Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75:
GPS: 49.730463173275, 28.837402760983
Графік роботи:
ПН_ПТ 8-18
СБ 8-13 НД 9-12

Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75

Вінницька обл., м. Козятин, вул. Незалежності, 75